Ana içeriğe atla
DİLİ:

Benimde evim de olduğu gibi, Türkiye'de özellikle boşnak mahallesinde bir eve girdiğinizde Türkçe ve Boşnakça ortak kullanılan bir konuşma dilini fark edersiniz. Yani kendi aralarında Türkçe konuşmaya çalışsalarda araya Boşnakça kelime sokmadan edemezler :) Hatta çoğu yaşını almış insanın Türkçesinin sadece "Nasılsın,iyi misin?" ile sınırlı kaldığını görürsünüz. Ama yeni nesile gelirseniz, "anlıyorum ama konuşamıyorum." derler ya heh işte bende tam böyleyim :). Aile büyüklerimle konuşmaya geldiğinde kesiliyorum.Yaşım daha da ilerlemeden bir an önce öğrenip kendi çocuklarıma, torunlarıma öğretmek isterim. Yeni bir dil hemde tüm slav dillerinin benzerliğinin dolayı tüm slav milletleriyle iletişime geçmekte zorlanılmayacak bir dil. Daha da ayrıntılı söylemek gerekirse, Boşnakça ve Türkiyedeki Boşnakların  dili, Boşnak dili, Güney Slav dilidir. Aslında cezve, yastık, yorgan gibi ev kültürüyle ilgili; Peygamber, yatsı, ikindi, abdest gibi dini pek çok kelimenin Türk dilinden Boşnakça'ya geçmiştiğini söyleyebilirim. Türkiye'deki Boşnaklar Boşnakçayı sadece sözlü olarak kullanırlar. Yazılı olarak kullanmazlar. Yukarıda da belirttiğim gibi, Türkiyedeki Boşnaklar ana dillerini evlerinde, kendi aralarında ve derneklerinde kullanırlar. Ayrıca Türkiye'ye gelen Boşnaklar farklı slav ülkelerden göç ettikleri için Tüekiye'de konuşulan homojen bir Boşnakça yoktur aslında ve sadece sözlü kaldığı için yıllar içinde gelişememiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

  Merhabalar, bloğuma hoş geldiniz. Yazılarıma başlamadan önce belirtmeliyim ki “Yugoslavya'yı ve Yugoslavya göçmenleri  Boşnakları Yakından Tanıyalım” isimli bu blog Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu TUR 102 Türkçe II dersinin projesi olarak Fatma Elif BALOTA tarafından hazırlanmıştır.   Birisi bana nerelisin diye sorduğunda "İstanbulluyum."  diyip ardı arkası gelmeyen sorularulardan bir nevi kaçtığımı hissederim. Oysa ki İstanbul doğmlu olmamla beraber Sırbistan ve Türkiye Cumhuriyetleri vatandaşıyım. Ama Sırp değilim, Boşnağım! Göçmen bir aileden geliyorum ve tüm gelenek, görenek, dil ve adetlerimizle büyütüldüm. Türkçe hocamız bizden en iyi olduğumuz konulardan biri ile ilgili bir blog hazırlamamızı istediğinde bende kendi büyütüğüm, bana aktarılan ama çoğu insanın net bir fikri olmadığı "Boşnak" kültürünü en iyi ifade edebileceiğimi düşündüm.Size bloğumda Türkiyede yaşayan boşnakların dilinden, geleneklerinden, yemeklerinden ve eğer bi gün...
GELENEKLERİ: Gelenek ve görenekler açısından Türk ve Boşnak gelenek ve görenekleriyle arasında elbette farklılıklar vardır fakat bir uçurum yoktur ama genel olarak bahsetmek gerekirse... Boşnaklar öncelikler adetlerine çok bağlıdırlar, her şeyiyle tüm adetlerine uymayı ve gelecek nesile en iyi şekilde aktarmayı isterler. Kalabalığı çok severler, ve geniş aileye sahiptirler. Akrabalık bağlarıda bir o kadar kuvvetlidir. Bir boşnağa göre 7 kuşak herkes yakın akrabasıdır! Aksaba evlilikleri olmaz hatta komşuluk çok önemli olduğu için akraba ahbap gördükleri için birbirleri komşudanda kız alıp verilmez. Hee, bir de söyle bir şey vardır ki resmen gerikafalılık. Boşnak olmayan biriyle evlenilmesini istemezler, yadırgarlar. Tabi günümüzde biraz değişti fakat ben hala aynı zihniyetli insanları tanıyorum. Düğün, dernek gelenekleri çok eğlencelidir. Her şeyin en fazlasını, en abartılsını severler, eğlencelere doyamazlar :). Kınaya bavulla gitmeler mi dersiniz, kınada 8-10 tane Boşnak kültür...
YEMEKLERİ Belki bağzılarınız tatmaya fırsat bulmuştur, belki bazılarınız "Güzel bir yer bulsakta yiyebilsek." demişsiniz. Ama size önerim ölmeden boşnak yemeklerinin tanıdına bakmalısınız! Emin olun pişman olmayacaksınız. Boşnak yemeklerini tatma fırsatı bulduysanız belki bilirsiniz hamur işi ve et ağırlıklıdır. Çok yağlı olduklarını da söylemeden edemeceğim. Eğer kolesterolünüz varsa bir düşünmeniz gerekir yemeden önce :)   Size şimdi evime bu kadar uzak yaşarken en çok özlediğim ve boşnak yemek kültürünün olmazsa olmazı bir kaç şeyden bahsedeceğim.   Soka: Kaymak, süt ve peynir karışımının Balkan biberinin içine doldurulmasıyla oluşan bir çeşit turşudur. Aslında daha çok turşu değil meze olarak her öğün tüketilebilir. Tuzlu oluşu ve hafif acı tadının sıcak ekmek, patates yada köfteyle birleşimi benim favorilerim.  Kuru Et: Bir çeşit baharatsız pastırma gibi. Bir hafta boyunca bütün halde tuza yatırılan antrikotun, hava almayan bir oda da iste asılı b...