YEMEKLERİ
Belki bağzılarınız
tatmaya fırsat bulmuştur, belki bazılarınız "Güzel bir yer bulsakta
yiyebilsek." demişsiniz. Ama size önerim ölmeden boşnak yemeklerinin
tanıdına bakmalısınız! Emin olun pişman olmayacaksınız. Boşnak yemeklerini
tatma fırsatı bulduysanız belki bilirsiniz hamur işi ve et ağırlıklıdır. Çok
yağlı olduklarını da söylemeden edemeceğim. Eğer kolesterolünüz varsa bir
düşünmeniz gerekir yemeden önce :) Size
şimdi evime bu kadar uzak yaşarken en çok özlediğim ve boşnak yemek kültürünün
olmazsa olmazı bir kaç şeyden bahsedeceğim.
Soka: Kaymak, süt ve peynir karışımının
Balkan biberinin içine doldurulmasıyla oluşan bir çeşit turşudur. Aslında daha
çok turşu değil meze olarak her öğün tüketilebilir. Tuzlu oluşu ve hafif acı
tadının sıcak ekmek, patates yada köfteyle birleşimi benim favorilerim.
Kuru Et: Bir çeşit baharatsız pastırma
gibi. Bir hafta boyunca bütün halde tuza yatırılan antrikotun, hava almayan bir
oda da iste asılı bir şekilde kurutulması ile oluşan Boşnak mutfağının meşhur
yine soka gibi meze tadında hep el aldın olan lezzetidir.
Pleskavitsa: Yassı köfte olarak tabir
edilen ve burgere benzemesine rağmen lezzet olarak bambaşka yere
koyabileceğimiz sığır etinden yapılan Pleskavitsa'nın kaşarlısı, sebzelisi gibi
bir çok çeşidide bulunur.
Börek ve Mantı: Bu zamana kadar bahsettim
hiç bir yemeği duymamışsanız bile boşnak böreği yada menatısını illa ki bir
yerden duymuş yada tadına bakmıssınız çünkü artık türkiyede her semtte en az
bir tane boşnak börekçisi tabelasında dükkan bulabilirsiniz. İkisinin yeri
bende ayrıdır ama bir çok dışardan göze göre aynı katagoridelerdir. Boşnek
böreğinin normal böğrekten bir farkı olmadığını söylediğini duyar gibiyim ama
hamurundan yada unundan mıdır bilmem ama bana çok daha lezzetli geliyor. Bir
çok şekidi bulunur ıspanaklı, peynirli, patatesli ama benim en sevdiğim bal
kabaklı olan. Tuzluyla tatlı belki herkesin damak zavkine uymaz ama benim
favorimdir. Mantıya gelirsek ise kayseri mantısıyla çok karıştırılır isminden
dolayı ama boşnak mantısı küp küp kıymalı
böğreklerdir. Sıcakken üzerine dökülen yoğurt ile çok daha lezzetli bir hale
getirebilirsiniz.
Trileçe: Son yıllarda Türkiye‘de de
patlama yapan ve artık adım başı her yerde karşınıza çıkan Trileçe bende
annemin evde yaptığı Trileçeyle aynı lezzeti veremiyor. Adından da
anlaşılabileceği gibi " tri-leçe" üç süt demek, yani manda, koyun ve
keçi sütünün karışımından yapılan, zevke göre karamel yada vişne sosuyla
zenginleştirilmiş Balkanların sütlü tatlısıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder